sobota, 15. oktober 2016

162. dan: Tuje mnenje šteje?

Vedno znova se oziram na to, kaj bodo rekli drugi. Vendar to v resnici sploh ni pomembno. Da ne bo pomote. Ne sme se delati kar se želi, brez oziranja na druge, tukaj je treba spoštovati napisana in nenapisana pravila. Tukaj se bom posvetila tujim mnenjem, kako me drugi ljudje vidijo. Primer. Nekdo sedi v parku, bere knjigo, in drugi, joj kako len je ta človek. Mogoče je imel težko službo, ter se tako koncentrira, mogoče je ta knjiga učno gradivo, saj je oseba študent oziroma hodi na kakšno izobraževanje. Ljudje, ki pridejo slučajno mimo tega ne morejo vedeti. Tudi doma je podobno. Pride sostanovalec od nekje in takoj kako je oseba, ki je tam lena, da ninič skuhno, pospravljeno. Pa kako lahko oseba, ki je ravno prišla od nekje ve, kaj je druga oseba počela v tistem času, mogoče je prišla domov ravno nekaj minut prej. Tako ljudje vidimo večinoma druge, sebe pa vedno manj. Prej bomo verjeli nekomu, ki nas vedno znova imenuje lenoba, kot pa se zavedali, da je vsako delo delo, ter tudi če počivaš nisi len.Odpustim si, da sem sprejela in si dovolila jemati osebno, ko mi govorijo kako sem lena, neumna, debela, nesposobna, in še druge stvari. Ko se zavem, da jemljem osebno, ko mi govorijo kako sem lena, neumna, debela, nesposobna in še druge stvari, se ustavim in diham. Zavedam se, da ne morem na vsako besedo, ki mi ni všeč, ter naj bi jo drugi izrekli meni reagirati, saj to ni podporno ne zanje ne zame. Bolje je, da preden reagiram ugotovim, ali je beseda, ki mi naj bi bila namenjena res tista prava, kjer se lahko najdem. Če ni, jo preslišim, če je pa ugotovim, zakaj je tako, ter se izboljšam. Živim besede, ki so produktivne, ter me odpišejo, če pa živim kako negativno besedo, pa se izboljšam. Zavezujem se, da če mi kdo pove kako besedo na katero reagiram, situacijo prediham in se nato umaknem, saj je to najbolj produktivno zame in osebo s katero se pogovarjam.

Odpustim si, da sem sprejela in si dovolila verjeti, da so besede, s katerimi me hoče sogovornik degradirati, ponižati ali spraviti v slabo voljo resnično namenjene meni in so čista resnica. Ko se zavem, da verjamem, da so besede, s katerimi me hoče sogovornik degradirati, ponižati ali spraviti v slabo voljo resnično namenjene meni in so čista resnica, se ustavim in diham. Zavedam se, da je ponavadi napad najboljša obramba in smo do drugih žaljivi, poniževalni in nasilni, ko nimaš več pravih argumentov, ko ne veš več, kako nekaj razložiti, potem se zatečemo k žalitvam, kričanju in tudi včasih fizičnemu napadu. Da ne pride do tega, je treba sogovornika opazovati, ter če želi imeti še vedno svoj prav, se sam ustaviš, dihaš in se umiriš. Poveš še zadnjič svoje argumente, ki jih podkrepiš s primeri, če to ni dovolj se umakneš. Zavezujem se, da se poizkušam izogibati prepirom, če pa že pride do žalitev, pa preden verjamem vsaki izgovorjeni besedi, ugotovim ali je človek v reakciji ali ne.

Odpustim si, da sem spejela in si dovolila, da verjamem, da sem v resnici lena, neumna, nesposobna, debela in grda. Ko se zavem, da verjamem, da sem v resnici lena, neumna, nesposobna, debela in grda, se ustavim in diham. Zavedam se, da se zaradi tega, ker sem tolikokrat slišala te izjave, ki so bile namenjene meni, ter jih tudi kot take vzela, ter začela verjeti vanje. Res se trudim po svojih močeh, vendar so dnevi, ko naredim ogromno, ter dnevi, ko ne naedim nič. Ker nisem dokončala faxa, se počutim neumno, nič vredno, nesposobno, čeprav ni res. V dveh letih sem se naučila več angleščine zaradi sebe, kot pa prej v desetih letih, torej ne morem biti neumna, samo mi način učenja pri formalni izobrazbi ne ustreza in se raje učim na svoj način, s svojim tempom. Kar pa je za ljudi, ki se šolajo neprijetno, saj morajo se naučiti tisto in toliko, kolikor je napisala neka odrasla oseba, ki že nekaj let ni bila na tovrstnem izobraževanju. Podobno kot pri besedi neumna je tudi z besedo nesposobna. Če in ko imam voljo in motivacijo sem sposobna veliko. Besedi debela in grda sta povezani, saj kdor je debel je grd. Da sem močnejše postave, nekaterim sem odurna, drugi mislijo, da me bodo s takimi žalitvami prisilili v hujšnje, vendar sama se raje smilim sama sebi in se žalim, kot da bi kaj naredila v to smer. Je pa vsaka oblika telesa posebna in tudi jaz sem lepa po svoje. Zavezujem se, da se spoštujem, se imam rada in se zavedam, da sem edinstvena, ali imam ravno slabe dneve, ko nimam volje, ali pa preveč volje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar