ponedeljek, 19. december 2016

167. dan: Menstruacija 1

Nadaljujem z blogi na temo menstruacije in prepričanju moških v preteklosti. Zaradi boljšega razumevanja, kopiram del odstavka, ki ga bom predelovala:
Kako se je začelo ...
O menstruaciji je bilo v ljudskem izročilu napisanega več kot o kateri koli drugi temi.
Že za arhaičnega človeka je bila menstruacija in njena funkcija nelogičen pojav, ki je zaradi prisotnosti krvi na prvi pogled spominjal na poškodbo. – Toda značilna je le za ženske, ponavlja se v luninih ciklih, traja v določenem življenjskem obdobju, nato izgine, ni je tudi med nosečnostjo, pojavlja se v telesnem predelu, povezanim s spolnimi užitki in hkrati telesnimi odpadnimi produkti.
Zgodovina kaže, da je njena nenavadnost od vsega začetka begala predvsem moški svet, saj so o menstruaciji, njenem bistvu in učinkih, povečini modrovali in pisali prav moški.
Bila je predmet njihovega močnega prevzemanja, in hkrati izvor strahov pred strupeno močjo ženske z menstruacijo. S tega stališča je menstruacija postala kulturni pojav. In zgodilo se je, da je ta povsem ženska zadeva prešla v domeno moških.

Odpustim si, da sem sprejela in si dovolila verjeti ljudskemu izročilu glede menstruacije, čeprav nekatere stvari sploh ne držijo. Ko se zavem, da verjamem ljudskemi izročilu glede menstruacije, čeprav nekatere stvari sploh nedružijo, se ustavim in diham. Zavedam se, da v takih primerih je bolje, kot poslušati druge, potrebno poslušati sebe, svoje telo. Če mi paše sladko, jem sladko, če mi paše slano, jem slano, če želi telo počitek, počivam, če želi gibanje se gibam. Zavezujem se, da poslušam telo v primerih, ko gre za mene, saj sama bolje vem, kaj si želim, kot pa stare vraže.

Odpustim si, da sem prejela in si dovolila verjeti zapisom, da je menstruacija nekaj čudnega in nenavadnega, ker jo imamo samo ženske in se pojavlja v telesnem predelu, povezanim s spolnimi užitki in hkrati telesnimi odpadnimi produkti. Ko se zevem, da verjamem zapisom, da je menstruacija nekaj čudnega in nenavadnega, ker jo imamo samo ženske in se pojavlja v telesnem predelu, povezanim s spolnimi užitki in hkrati telesnimi odpadnimi produkti, se ustavim in diham. Zavedam se, da je menstruacija nekaj čisto naravnega, čeprav je značilna samo za ženske, vendar samo ženske rojevamo. Glede predela pojavljanja, pa se zavedam, da je vsaka odprtina ločena in ne prihaja do mešanja izločkov in tudi ne prihaja do sočasnega izločanja in užitkov, vsaj ne pogosto, ter ne pri vseh ženskah. Poleg tega pa je moški spolni organ, penis, ki je namenjen tako izločanju kot užitku. Zavezujem se, da se zavedam, da naj stara pisanja ostanejo v zgodovini, mi pa smo sodobni ljudje in vemo, kaj je menstruacija in zakaj jo imamo samo ženske.

Odpustim si, da sem sprejela in si dovolila verjeti, da smo ženske svobodne. Ko se zavem, da verjamem, da smo ženske svobodne, se ustavim in diham. Zavedam se, da čeprav je veliko govora o moški in ženski enakopravnosti, smo ženske še vedno v slabšem položaju in se pustimo izkoriščati, tako kot smo se pustile skozi vsa stoletja v preteklosti. O ženskah so odločali njeni starši, predvsem očetje in v nekaterih kulturah se to še vedno dogaja. In ženske nismo svobodne, ker so vedno o nas odločali moški in pisali tudi o tako ženskih temah, kot je menstruacija, ker ni bilo ženske, ki bi znala, zmogla, ali bi ji pustili do besede, da bi razložila moškim kaj se z nami dogaja. Verjamem, da še vedno so moški, tudi v t.i. razvitem svetu, kjer se vsi šolajo in izobražujejo, ki jim je menstruacija tabu ali nekaj neznanega. Zavezujem se, da se zavedam, da smo ženske še vedno v podrejenem položaju v primerjavi z moškimi, ker smo si tako drugačni.

Odpustim si, da sem sprejela in si dovolila obsojati razmišljanje moških v preteklosti, da je menstruacija nekaj nenormalnega in so zato pisali o njej in je to pisanje prišlo v njihovo domeno. Ko se zavem, da obsojam razmišljanje moških v preteklosti, da je menstruacija nekaj nenormalnega in so zato pisali o njej in je to pisanje prišlo v njihovo domeno, se ustavim in diham. Zavedam se, da bi se vsakdo ustrašil in verjamem, da so tudi ženske se bale menstruacije, ker v preteklosti niso vedele kaj je to in zakaj je to potrebno. Pojavilo se je v nekem obdobju, trajalo določeno obdobje življenja in se ponavljalo v ritmu lune. Včasih so bili ljudje bolj povezani z luno in njenimi menami in so tudi sadili in pobirali pridelke ob določeni luni. Vendar krvavljenje ženske ni bilo tako lahko razumeti in če je bilo še ženskam samim čudno, je bilo toliko bolj moškim. Zavezujem se, da ne obsojam moških v preteklosti, ker so imeli o menstruaciji negativno mnenje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar