sreda, 20. maj 2015

111. dan: Jaz in politika 2

Zadnjič sem v blogu opisovala moje nasprotovanje politiki in kako bi se lahko prepričala, da bi jo prejela tako, kot je, ker sama politika, ni slaba, tudi z besedo politika ni nič narobe, ampak je z našim dojemanjem besede politika in našimi predvidevanji, kaj politika pomeni. Kot sem že v prejšnjem blogu ugotovila ima beseda politika več različnih pomenov in te pomene nameravam danes malo bolj raziskati in se poglobiti vanje.
Odpustim si, da sem sprejela in si dovolila verjeti in ne razmišljati logično, da politika ni samo tisto, kar se dogaja v parlamentu, ampak tudi zunaj parlamenta, tudi v podjetju, saj obstaja tudi politika podjetja. Ko se zavem, da verjamem in ne razmišljam logično, da politika ni samo tisto, kar se dogaja v parlamentu, ampak tudi zunaj parlamenta, tudi v podjetju, saj obstaja tudi politika podjetja, se ustavim in diham. Zavedam se, da gledam besedo politika preveč ozkogledo in povezujem politiko s politiki in parlamentom, kar pa ni vse. Politika je res najbolj značilna na ravni države in zato obstaja notranja, pa tudi zunanja politika, torej politika med državami. Obstaja pa tudi politika podjetja. Zavezujem se, da besedo politika ne gledam več tako ozko, ampak skozi vse pomene te besede in jo uporabim v pravem kontekstu, brez čustvenih reakcij na to besedo.

Odpustim si, da sem sprejela in si dovolila ne videti pomena politike kot urejanje razmer in odločanje o njih na določenem družbenem področju. Ko se zavem da ne vidim pomena politike kot urejanje razmer in odločanje o njih na določenem družbenem področju, se ustavim in diham. Zavedam se, da povsod v našem življenju je prisotna politika, vendar je ne imenujemo tako, saj se ponavadi tej besedi izogibamo, ker naj bi imela tako negativen prizvok. Ponavadi ne uporabljamo besede politika v vsakdanjem življenju, razen če govorimo o parlamentu in politikih, čeprav je tudi tisto politika. Zavezujem  se, da pravilno in vestno uporabim besedo politika, tudi ko ne mislim na politike in parlament, ampak na urejanje razmer in odločanje o njih.

Odpustim si, da sem sprejela in si dovolila verjeti, da se ne ukvarjam s politiko, če ravno nisem v politki oziroma v parlamentu. Ko se zavem, da verjamem, da se ne ukvarjam s politiko, če ravno nisem v politiko oziroma v parlamentu, se ustavim in diham. Zavedam se, da moje vsakdanje delovanje na kateremkoli področju je politika, torej se vsak človek ukvarja s politiko zavedno ali nezavedno, saj vsakdo hoče nekaj spremeniti in narediti boljše zase ali za druge. Tudi tako delovanje je politika, čeprav tega ponavadi ne poimenujemo kot politika ali sploh ne poimenujemo. Zavezujem se, da si zaupam in vem, da tudi če nisem zavestno v politiki, vseeno politično delujem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar